Aanpassingen kist radio

Door walteij op dinsdag 7 juni 2016 23:15 - Reacties (6)
Categorie: Builds, Views: 3.122

Omdat mijn kist radio met Volumio toch wat vreemde streken vertoonde, vond ik het tijd voor een upgrade.
Redenen waarom ik van Volumio af wilde was onder meer dat ik het volume niet kon aanpassen als ik Spotify aan had staan. Ook leek het me wel leuk om te zien of ik een volwaardige Spotify client op mijn Pi2 kon plaatsen.

Dus gaan onderzoeken, resultaat: Ja, uiteraard is er een Spofity cliŽnt voor Linux. Zelfs officieel door Spotify uitgebracht, maar non-supported, ofwel: We leveren het ding, doet ie het, heb je geluk, doettie het niet, heb je pech.
Maar helaas, de cliŽnt die spotify uitbrengt is alleen voor x86/x64 processoren, dus niet geschikt voor een Pi (is immers een ARM CPU).
Dus toen gaan nadenken. Er zijn al meerdere mensen die Android op een Pi hebben geÔnstalleerd (met wisselende successen, maar altijd met een beperkte play store).
Ook ben ik zelf eigenlijk helemaal geen fan van Android, en hoewel ik wat knutselen en spelen leuk vind in een OS, krijg ik mezelf er maar niet toe gezet om iets in Android te gaan doen. Cyanogenmod valt eigenlijk om min of meer dezelfde redenen af. Ook viel mij op dat het nog niemand is gelukt om een echt recente versie van Android of CM op een Pi te zetten, wat dus zou betekenen dat ik met verouderde software moet gaan werken.

Dus toch maar een volwaardige Linux variant. Ik heb zelf meerdere jaren wat Debian servertjes onder mijn beheer gehad en dus was die keuze vrij makkelijk gemaakt. Bleef dus over, Raspbian of Ubuntu Mate.
Ik heb beiden geprobeerd, maar uiteindelijk mijn keuze laten vallen op Ubuntu Mate.
Nu nog een manier zien te vinden om x86/x64 applicaties op mijn Pi te draaien. Ik heb meerdere dignen gevonden die konden leveren wat ik wilde, maar mijn keuze is uiteindelijk gevallen op Exagear Desktop. Een zoektocht naar mogelijkheden geeft natuurlijk voor alle mogelijke keuzes voor- en nadelen, maar Exagear wordt duidelijk onderhouden (2 weken nadat ik de licentie aanschafte kreeg ik keurig een e-mail, dat er een nieuwe versie beschikbaar is en dat ik deze gratis kan downloaden), maar ook reviews van derdene gaven aan dat het precies aan mijn wensen voldeed.
Toegegeven, applicaties die je met Exagear start zijn trager dan native applicaties, maar er wordt in ieder geval geen complete VM gestart op je Pi.

Installatie was uiteindelijk vrij eenvoudig:
 • Download het installatie bestand
 • Pak het installatie bestand uit via tar -xzvf [nam installatiebestand]
 • Kopieer de licentie sleutel die je via e-mail hebt ontvangen naar de locatie van je deb bestanden die zijn uitgepakt
 • chmod +x ./install-exagear.sh (zodat de installer uitvoerbaar wordt)
 • ./install-exagear.sh
 • Koffie, want de installatie duurt een behoorlijke tijd
 • Start exagear via het commando: exagear
 • Controleer de draaiende architectuur via het commando "arch", je zou nu als antwoord "i686"moeten zien
Goed de voorbereidingen voor Spotify dus gemaakt, nu Spotify zelf doen.
Spotify heeft hiervoor een vrij duidelijke handleiding gemaakt:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
# 1. Add the Spotify repository signing key to be able to verify downloaded packages
sudo apt-key adv --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 --recv-keys BBEBDCB318AD50EC6865090613B00F1FD2C19886

# 2. Add the Spotify repository
echo deb http://repository.spotify.com stable non-free | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/spotify.list

# 3. Update list of available packages
sudo apt-get update

# 4. Install Spotify
sudo apt-get install spotify-client


Dus Spotify proberen te starten.... Helaas, geen succes.
Dus via een commandshell spotify proberen te starten. De foutmelding die ik kreeg was:

code:
1
spotify: error while loading shared libraries: libgcrypt.so.11: cannot open shared object file: No such file or directory


De oplossing, die dus helaas niet in de Spotify handleiding staat, maar waarvoor er in de .deb package van Spotify geen dependency is opgenomen is libxss1 installeren:

code:
1
sudo apt-get install libxss1Hierna start spotify keurig op, ik kon inloggen met mijn username en password en alles werkte keurig zoals het hoorde.
Zelfs offline playlists zijn beschikbaar. Ik heb de 'voetbal' playlist die ik als MP3 op Volumio had al eerder omgezet naar een Spotify playlist en deze direct offline beschikbaar gemaakt. De muziek wordt keurig afgespeeld, volume is prima te bedienen en de Pi zelf draait ook een stuk stabieler met Ubuntu mate dan met de Volumio distributie (de reden daarvoor is mij nog onbekend en om heel eerlijk te zijn heb ik maar weinig zin om dat uit te zoeken).

Ik geloof niet dat ik voor de Spotify GUi nog fotos hoef toe te voegen. Op een 7 inch scherm is het wel wat aan de kleine kant, maar zelfs mijn handen kunnen het prima bedienen.
Ook het toevoegen van WIFI verbindingen is nu een stuk eenvoudiger geworden, dat werkte namelijk ook niet al te goed in Volumio (al helemaal niet via de GUI).

Volgende: Waarom ik oktober haat. 10-'16 Waarom ik oktober haat.
Volgende: Kist radio voor de kleedkamer en langs het vel 01-'16 Kist radio voor de kleedkamer en langs het vel

Reacties


Door Tweakers user i-chat, dinsdag 7 juni 2016 23:27

maar waarom wil je persee de officiele spotify app, er bestaat voor de pi namelijk een offciele libspotify waar je met minimale coding wel iets van kunt maken dat een interface heeft zoals jij dit wilt ... en verder zou je nog kunnen kiezen voor de browser based versie want die werkt volgens mij wel gewoon op de pi 2...

Door Tweakers user walteij, woensdag 8 juni 2016 07:41

De voornaamste reden is dat ik ook offline dingen beschikbaar wil hebben.
De webbrowser doet het niet zo goed offline en om heel eerlijk te zijn, had ik libspotify nog niet gevonden.

De kist radio is niet alleen voor in de tuin, maar wordt ook nog wel eens midden in de bossen aangezet (met een scouting weekend). Nu zou ik een en ander kunnen tetheren, maar het bereik is op de Veluwe of aan de grensstreek niet zo heel geweldig.

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 8 juni 2016 13:05

Als ik je een goedbedoelde tip mag geven over je spelling: probeer samengestelde woorden aan elkaar te schrijven. In het Engels schrijf je inderdaad alle woorden los, maar in het Nederlands schrijf je samengestelde woorden gewoon aan elkaar. Bijvoorbeeld:
 • Kistradio
 • x86/x64-processoren
 • Linux-variant
 • installatiebestand
 • Spotify-handleiding
 • WIFI-verbindingen
Bij merknamen of afkortingen gebruik je een streepje, anders in principe zonder streepje (hoewel je altijd een streepje mag toevoegen als dat de leesbaarheid vergroot).

[Reactie gewijzigd op woensdag 8 juni 2016 13:07]


Door Tweakers user walteij, woensdag 8 juni 2016 14:52

Luuk1983 schreef op woensdag 08 juni 2016 @ 13:05:
Als ik je een goedbedoelde tip mag geven over je spelling: probeer samengestelde woorden aan elkaar te schrijven. In het Engels schrijf je inderdaad alle woorden los, maar in het Nederlands schrijf je samengestelde woorden gewoon aan elkaar. <knipje>Bij merknamen of afkortingen gebruik je een streepje, anders in principe zonder streepje (hoewel je altijd een streepje mag toevoegen als dat de leesbaarheid vergroot).
Je hebt gelijk, het was laat gisteravond (en ik ben zelfs nu nog niet echt wakker).
Ik zal het binnenkort nog eens goed doornemen en corrigeren.

Door Tweakers user Sterk1, zaterdag 11 juni 2016 00:08

Leuke blog,

Ben op basis van jouw idee, bezig met een soortgelijk project :)
Wil er een fm radio en bluetooth verbinding aan toevoegen die te bedienen zijn met
de Volumio (of Moode) interface.

De electronica lukt wel, maar de software is het probleem

Door Tweakers user walteij, zaterdag 11 juni 2016 09:33

Sterk1 schreef op zaterdag 11 juni 2016 @ 00:08:
De electronica lukt wel, maar de software is het probleem
Dat is dus ook een beetje het probleem waar ik tegen aan loop.
Er zijn mogelijkheden genoeg qua hardware, maar de software doet telkens net niet wat ik wil.
Volumio kan prima met muziek om gaan, vooral als er een actieve internet verbinding is, maar zonder is het beperkt tot wat je op een USB stick zet.
Daarnaast kon Volumio in combinatie met Spotify maar 1 volume aan: 100% en met 4 monacor speakers is dat ect teveel voor in de achtertuin bijvoorbeeld.

Ik mis helaas de programmeer skills om zelf iets leuks in elkaar te zetten (ook de gui voor pyspotify (de opvolger van pibspotify) zelf maken zou ik echt goed voor moeten gaan zitten om iets voor elkaar te krijgen).
Ik probeer dus vooral om te kijken of ik met bestaande software dingen kan combineren zodat et aan mijn wensen voldoet.
FM radio zou ook leuk kunnen zijn, er is vast wel een radio antenne beschikbaar voor een Pi en er zal toch al wel software zijn die dan keurig alles ontvangt. Hetzelfde voor bluetooth, de verschillende onderdelen zijn er wel.
Het is alleen niet te vinden in 1 mooie bundel.

Reageren is niet meer mogelijk